Nieuwsbrief 2023-04

Nieuwsbrief 2023-04

Geplaatst op 18-12-2023  -  Categorie: Nieuwsbrieven

Beste leden,

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat onder toeziend oog van president Clinton op het gazon van het Witte Huis het principeakkoord richting de Oslo-akkoorden werd ondertekend door Ytzhak Rabin, premier van Israël en Yasser Arafat, PLO-leider van de Palestijnen.

De Oslo-akkoorden mislukten jammerlijk en de beoogde ‘tweestatenoplossing’ is op dit moment verder weg dan ooit.

Het is te hopen dat het jaar 2024 een begin van een oplossing kan bieden in deze catastrofale kwestie.

Ook wat de Oekraïne-oorlog betreft, die in wezen al in 2014 is begonnen met de illegale annexatie van de Krim en in 2022 is geëscaleerd tot een heuse oorlog en het hele Oekraïense grondgebied wordt aangevallen, is de situatie bijzonder onzeker. Het is niet uit te sluiten dat Poetin bewust traineert en de verkiezingen in de VS wil afwachten, want een herverkiezing van Trump zal zeker in zijn voordeel zijn.

Maar ook de politieke ontwikkelingen in Europa, waar extreem rechtse partijen terrein winnen, spelen de autocraat Poetin in de kaart en maken de ‘oude dame’ Europa er bepaald niet sterker op.

Onzekerheid over de toekomst is historisch gezien van alle tijden.

Dus de kerstboodschap is: “laten we samen echt ruimte geven aan saamhorigheid!”

Jullie hebben natuurlijk inmiddels allemaal jullie agenda 2024 in huis, vandaar dat wij in deze laatste Nieuwsbrief van het jaar wederom  de belangrijkste data van activiteiten voor 2024 op een rij hebben gezet.

 

19 maart 2024 Algemene Ledenvergadering en Lezing Bas van Wiggen

Onderwerp: Vianen in de Tweede Wereldoorlog, met ook aandacht voor Operatie Market Garden 1944.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woedde een felle luchtoorlog boven Nederland. Ook Vianen werd hierdoor regelmatig getroffen. Wie kent niet de verhalen van de bominslag in de Voorstraat op 29 november 1944 en de verwoesting van de Lekbrug door Britse bommen op 5 januari 1945? Toch is er in Vianen nog veel meer gebeurd. Bommen in de uiterwaarden, een "verdwaalde" Amerikaanse luchtvloot boven onze stad en een gerichte Britse aanval op een munitiedepot. Of wat te denken van de Duitse verdedigingsmaatregelen, zoals stellingen en mijnenvelden.

Meer weten? Kom dan naar de lezing van Bas van Wiggen op 19 maart 2024.

13 april 2024 Voorjaarsexcursie naar Gravegrave

Door de strategische ligging aan de Maas en aan de rand van de onbegaanbare Peel vormde Grave door de eeuwen heen ‘de Poort van de Republiek der Nederlanden’. Dit betekende ook dat Grave  in onze vaderlandse geschiedenis de meest belegerde vestingstad van Nederland was. Ondanks al die belegeringen is het oude centrum van Grave zeer authentiek gebleven met fraaie rijksmonumenten, bijzondere winkeltjes, terrasjes en veel ‘historie’. Zo is de Peel-Raamstelling nog goed zichtbaar, omdat zij in 1940 vrijwel ongeschonden in de handen van de Duitsers is gevallen.

wapen-van-graveBij Operatie Market Garden (september 1944) speelde de Graafse verkeersbrug over de Maas een belangrijke rol. Deze brug werd door 15 man onder leiding van luitenant John Samuel Thomson veroverd.

Het zal ongetwijfeld een zeer interessante excursie worden, dus vast noteren in de agenda. Veel meer informatie begin volgend jaar.

 

1 juni 2024 Brederodelezing !!!

in de Grote Kerk door Pieter Serrien (zie ook dit document). Met als onderwerp ‘de Geuzen’, die bonte groep rebellen die in de 16e eeuw in opstand kwam tegen de katholieke, Spaanse onderdrukking. De Geuzen waren de beeldenstormers, de revolutionairen en zeerovers die samen met Willem van Oranje de 80jarige Oorlog deden losbarsten. De Geuzenopstand mondde uit in waanzinnig religieus geweld, in een bloedige burgeroorlog en uiteindelijk in een breuk tussen het noorden en het zuiden van de Nederlanden. Aan het begin van deze Opstand was er een hoofdrol weggelegd voor Hendrik van Brederode, de ‘Grote Geus’, die zich de ‘hersteller van de verloren vrijheid’ noemde.

pieter

Door gebruikmaking van originele bronnen over de geschiedenis van de Geuzen, inclusief onze ‘eigen’ Grote Geus, wordt de zestiende eeuw wel heel voelbaar tijdens deze lezing. En dat allemaal in de Grote Kerk, de kerk van de Brederodes, waar de ouders van Hendrik: Reinoud III en Philippote zijn bijgezet in hun imposante grafmonument.

Na de lezing volgt een feestelijke receptie waar we met elkaar het glas heffen op het heugelijke feit dat we 75 jaar bestaan.

In het najaar zullen wij nog een lezing en kleine excursie organiseren. Nadere informatie hierover volgt later.

Voor actuele informatie kunt u altijd de website raadplegen.

Activiteiten - Land van Brederode

Herhaalde Oproep:

Met ingang van 1 januari 2024 legt Rob de Graaff zijn werkzaamheden als eindredacteur van ons Magazine neer. De laatste uitgave van het magazine van zijn hand hebben we allemaal ontvangen. Prachtige uitgave weer!

MAAR HELAAS zijn wij nog steeds op zoek naar een nieuwe eindredacteur.

Belangstellenden, of namen van geschikte personen die jullie kennen: neem contact op met, of geef door aan Ralf Krämer (remark.hkar.[antispam].@live.nl).

Rest ons jullie een hele fijne kerst te wensen en voor het nieuwe jaar: Al Het Goede!

Namens het bestuur,

Ralf Krämer


U bevindt zich hier: