Om de voor iedereen bekende reden konden het afgelopen anderhalf jaar geen dagexcursies verzorgd worden. Wel is het Johan Teuben, de organisator van de excursies en de lezingen binnen het bestuur, gelukt om in deze periode een tweetal ‘kleine’ excursies te organiseren. Te weten naar Everdingen en naar Nieuwpoort.
Zaterdag 23 oktober konden wij echter weer met een groep van bijna zestig mensen de bus in met als eerste doel het centrum van Den Bosch. Daar werden we hartelijk ontvangen door monseigneur Gerard de Korte. Als geboren en getogen Vianees was hij, op verzoek van Theo Remie, daartoe gaarne bereid.
Na koffie met een Bossche bol in het Grand Café ‘Silva Ducis’ genuttigd te hebben staken wij het plein over naar de kathedraal.
In het imponerende bouwwerk kregen wij een inleiding over de ontstaansgeschiedenis van de kerk waarna, in groepen opgedeeld en onder begeleiding van zeer deskundige gidsen, er nadere uitleg volgde over een aantal karakteristieke elementen van de kathedraal.
Een tip van één van de gidsen was om indien men een kerk van de omvang van de St. Jan tijdens een excursie bezoekt een (toneel-)kijker op zak mee te nemen. De voorstellingen op bijvoorbeeld de plafonds zullen beter waar te nemen zijn. Hoewel wij waardevolle informatie tot ons hebben kunnen nemen herbergt de St. Jan nog vele geheimen. Er is zoveel te zien dat een volgend bezoek zeker de moeite waard is.
Daarna, wederom in groepen opgesplitst, kregen wij door de bisschop een rondleiding in het Bisschoppelijk paleis.
Hoewel hij het liever heeft over het ‘Bisschopshuis’ schijnt dat bij de Bosschenaren er niet in te gaan. Na een uitgebreide toelichting door hem over de werkzaamheden die daar plaats vinden kregen we de gelegenheid een aantal (vergader) zalen te bezoeken die o.a. gedecoreerd waren met schilderijen van zijn voorgangers. Een aantal van ons had nog het geluk de werk/zitkamer te mogen bewonderen. Daar hangt een oude landkaart met Vianen erop en een achttiende-eeuwse prent van de landpoort met de zuidelijke stadsmuur. Vianen blijft een plekje in zijn hart behouden.
Na een uitgebreide en voortreffelijk lunch in ‘Silva Ducis’ en een korte wandeling naar de bus gingen wij op weg naar Vught. Huib Leeuwenberg gaf tijdens de rit de verbinding van Vianen met Den Bosch via Johan Wolfert nog aan. Deze heer van Brederode had onder stadhouder Frederik Hendrik een groot aandeel in 1629 in de verovering van ’s-Hertogenbosch. Hoewel de Bosschenaren destijds deze ‘verovering’ anders zullen hebben ervaren nam de carrière van Johan Wolfert daarna wel een enorme vlucht. Hij werd veldmaarschalk in het Staatse leger en na de dood van Frederik Hendrik de enige bevelhebber.
Bij het kamp Vught vond er opnieuw een opsplitsing in drie groepen plaats. Ook daar kreeg elke groep een uiterst deskundige en gedreven gids.
Na een toelichting, op basis van een overzichtsfoto van het kamp destijds, kregen we een goede indruk van de grootte van het SS-kamp en hoe het was ingedeeld. De gidsen loodsten ons langs een herbouwde slaapbarak, een wasruimte, de eet/’ontspanning’ ruimte, de gevangeniscel nummer 115 waar bizarre taferelen zich hebben afgespeeld, het crematorium en de herdenkingsmonumenten.
De indrukken en de verhalen van de gidsen waren veel en heftig. Wij, als toeschouwers en toehoorders, waren vooral stil.
Na een samenzijn met een glaasje of een kop koffie in het museum restaurant verplaatsten wij ons naar de bus. Rond 16.45 uur arriveerden wij in Vianen.
De algemene indruk van de dag bij iedereen was dat het gezellig, mooi, indrukwekkend en vooral goed was. Fijn dat het weer kon plaatsvinden.
Snel naar
U bevindt zich hier: