Verslag lezing 18-03-2025 Bredase Nassaus

Verslag lezing 18-03-2025 Bredase Nassaus

Geplaatst op 22-03-2025  -  Categorie: Verslagen excursies en lezingen

Vooruitlopend op de excursie van 10 mei 2025 naar Breda hield Jan Korebrits, lid van  de ‘Geschiedkundige vereniging van Breda en ommeland’ en stadsgids van het ‘Gilde De Baronie’ na de Algemene Leden Vergadering van onze vereniging een boeiende lezing over de Bredase Nassaus.

Ter voorbereiding van de lezing: Jan Korebrits en de voorzitter van ‘Breda en ommeland’ Marc Cantrijn:

illustratie-lezing-voorjaar-2025

Het werd een presentatie over de Heren en Vrouwen van Breda vanaf Engelbrecht I van Nassau (±1370 -1442 ), getrouwd met Johanna van Polanen (1392 – 1445) tot aan Willem van Oranje (1533 – 1584)  die in 1568, na de dreigende verovering van Alva, Breda verliet.

De geschiedenis van de Nassaus kent een duidelijke link naar Vianen. In het bijzonder naar Willem van Duivenvoorde (rond 1290 geboren) die door zijn huwelijk met Heilwich, vrouwe van Vianen, heer van Vianen werd. In 1336 gaf hij Vianen stadsrechten.
Willem was rijk, kamerling en schatbewaarder van graaf Willem III van Holland en een halfbroer van Jan I van Polanen. Het geslacht van Polanen was een adellijke elite van het graafschap Holland en het hertogdom Brabant.
In 1339 wist Willem zich op te werken tot heer van Breda. Hij is kinderloos gestorven en na zijn dood kwam de erfenis terecht bij de zoon van zijn halfbroer (zie boven), zijn neef Jan II van Polanen. Die bezittingen gingen daarna volgens erfrecht over naar Jan III van Polanen. De dochter van Jan III, Johanna van Polanen, trouwde met de eerste Nassau die in Breda terecht kwam, Engelbrecht van Nassau. Hierdoor werd de basis gelegd voor de rol van de Nassaus in de Lage Landen.
Na de introductie van Engelbrecht I van Nassau liet Jan de opvolgers passeren met zoals gezegd de laatste heer (hij tipte nog wel even de sluier op over Maurits en Frederik Hendrik) die in zijn presentatie aan bod kwam, Willem van Oranje.
Naast de heren van Breda besteedde Jan ook uitgebreid aandacht aan de Vrouwen van Breda. Dat is vaak wel eens anders. Hun rol in de geschiedenis kwam breed aan bod.

Naast de Heren en Vrouwen van Breda wist Jan op overtuigende wijze de pracht en praal aan gebouwen die Breda heeft gekend of nog steeds kent over het voetlicht te brengen. Centraal stond de Grote (heden Protestants) of Onze Lieve Vrouwe Kerk centraal. De met natuursteen beklede kerk is van de Brabantse gotische stijl vanaf 1410. De spreker wist verhalend te vertellen over de schatten in de kerk zoals het drieluik van Jan van Scorel, de muur-en plafondschilderingen, het grafmonument van Engelbert I van Nassau en natuurlijk over de grafkapel van de Nassaus, de Prinsenkapel.
De kerk staat op het programma op 10 mei. Jan hoopt ons daar te ontmoeten.

overzicht-bredase-nassaus


U bevindt zich hier: