Verslag excursie Grave

Verslag excursie Grave

Geplaatst op 16-04-2024  -  Categorie: Verslagen excursies en lezingen

Zaterdag 13 april 2024 vond de voorjaarsexcursie plaats. Deze keer naar het stadje Grave, gelegen in Noord-Brabant aan de rivier de Maas.

Wij vertrokken om 9.00 uur met de bus van busmaatschappij Groengrijs met als chauffeur Jan-Anne. Na een voorspoedige reis kwamen wij rond 10.00 uur in Grave aan.

Allereerst gingen wij naar Brasserie de Gouden Leeuw alwaar wij werden getrakteerd op koffie/thee en gebak.

Om 10.45 uur stond de stadswandeling op het programma. Onder leiding van de enthousiaste gidsen Frans en Theo kregen wij veel bezienswaardigheden te zien en kregen wij veel informatie over Grave in het verleden. Na deze leerzame en mooie stadswandeling gingen wij weer terug naar de Gouden Leeuw waar ons een heerlijke lunch werd voorgeschoteld.

wandeling

Na de lunch was er een facultatief programma. Men kon op eigen gelegenheid Grave verder bezichtigen, het Stadsmuseum bezoeken of een terrasje ‘pikken’. De meeste deelnemers kozen ervoor om naar de kazematten te gaan. Daar stonden twee gidsen op ons te wachten.

kazemat-zuidIn Kazemat Noord was veel informatie te vinden over de Duitse inval op 10 mei 1940. Grave maakte deel uit van de Peel-Raam Stelling.Deze werd door de Duitsers snel onder de voet gelopen. In Kazemat Zuid was veel informatie te lezen over Operatie Market Garden. Op 17 september 1944 wisten de Amerikanen onder leiding van majoor Thompson de brug over de Maas te veroveren.

Na deze bezichtiging wandelden we terug naar Grave. Daarna was er nog tijd genoeg om op het terras van een drankje te genieten.

Om 17.00 uur vertrok de bus weer naar Vianen alwaar we na een voorspoedige terugreis rond 18.00 uur arriveerden. Wij kunnen terugkijken, ook vanwege het mooie weer, op een geslaagde excursie.  

20240413-142201


U bevindt zich hier: