Onthulling gedenkzuil bij fort Everdingen

Onthulling gedenkzuil bij fort Everdingen

Geplaatst op 15-09-2024  -  Categorie: Algemeen

Het gedenkteken brengt de historie van de kapel van Goilberdingen weer tot leven

In 1386 bouwde Heer Hubert II van Culemborg op de kruising van de Diefdijk en de Goilberdinger dijk een kapel die gewijd was aan Sint-Joris.

In 1566 spaarden de ‘beeldenstormers’ ook de kapel van Goilberdingen niet. De stenen van de ruïne werden vervolgens gebruikt om de verdedigingswerken van Culemborg te herstellen.

De eigenaar van de grond (de kapelakker) kreeg toestemming om ook de laatste restanten van de kapel op te ruimen, op voorwaarde dat hij een gedenkteken in de vorm van een gemetselde zuil met gedenksteen zou plaatsen. Dit gebeurde ook in 1711.

5a

Toen in 1840 werd begonnen met de aanleg van fort Everdingen, in het kader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, werd het 18e-eeuwse monument gesloopt. De gedenkplaat bleef gespaard en heeft jarenlang op de vloer van café de Zwaan gelegen, om uiteindelijk in 1938 aan de pastorie van de R.K. kerk van Everdingen bevestigd te worden.

 

De inmiddels onleesbare gedenkplaat raakte in de vergetelheid totdat historicus Bert Blommers uit Culemborg, Chris Will, waterlinie kenner en Johan Teuben, bestuurslid van de Historische Vereniging ‘Het Land van Brederode’ op onderzoek uitgingen en het verhaal van de kapel en de aan haar opgedragen herinneringszuil met gedenkplaat uit 1711 boven water haalden. Zo ontstond het idee om op de plaats waar de gedenkzuil uit 1711 stond een replica van het verdwenen herdenkingsmonument te plaatsen. Na al het werk van de initiatiefnemers werd de gedenkzuil afgelopen 6 september door de wethouders van Culemborg en Vijfheerenlanden, want fort Everdingen ligt op de grens van beide gemeentes, onthuld, waarna pastoor Meijer de inwijding voor zijn rekening nam.

3b

‘HIER STONT VOOR DEESEN DE CAPELLE VAN GOILBERDINGEN’. Ga het lezen op de gedenkplaat en geniet van het fort en de prachtige natuur rondom het Unesco Wereld Erfgoed!

 

 


U bevindt zich hier: