Nieuwsbrief 2024-03

Nieuwsbrief 2024-03

Geplaatst op 17-08-2024  -  Categorie: Nieuwsbrieven

Beste leden,

Afgelopen 3 juli is ons oudste lid, Piet Kastelein, overleden. Piet is voor Vianen en dus ook voor onze Historische Vereniging heel belangrijk geweest. Als bestuurslid en adviseur van de Vereniging heeft hij zich de afgelopen tientallen jaren ingezet voor het behoud van het cultuur-historisch erfgoed van Vianen. Zijn kennis over de geschiedenis van Vianen was enorm en werd door de Vereniging veelvuldig gebruikt bij de historische beschrijvingen van onze stad en haar inwoners.

Wij hebben op 8 juli in de Grote Kerk afscheid van hem genomen.

Josien Verduin, die tot 2019 voorzitter van onze vereniging was en altijd zeer intensief heeft samen gewerkt met Piet, heeft het in deze Nieuwsbrief opgenomen In Memoriam geschreven.

Jullie vinden in deze Nieuwsbrief informatie over de aanstaande najaarslezing en de (kleine) najaarsexcursie. Thema en plaats zijn: ‘De Oranjes en Betuwestad Buren’.

Rob de Graaff heeft al vorig jaar aangegeven dat hij, na ruim zes jaar, het eindredacteurschap wil overdragen.

Het is gelukt voor Rob een opvolger te vinden en wel Peter Vijverberg. Peter heeft jaren in Vianen gewoond. Is jaren voorzitter geweest van de Bibliotheek Vianen en was tot 2017 rector van het Cals College Nieuwegein. Peter studeerde Middeleeuwse geschiedenis in Utrecht (in de ‘tijd’ van Frits Hugenholtz en Marietje van Winter).

Rob heeft zijn sporen meer dan verdiend als eindredacteur. Denk aan de door hem doorgevoerde transformatie van het Jaarboek naar het twee keer per jaar uitkomende Magazine. Een historisch tijdschrift dat in en ver buiten Vianen geroemd wordt. Rob zal Peter Vijverberg de komende maanden inwerken en blijft lid van de werkgroep redactie. Hij wil zich meer toeleggen op het schrijven van artikelen. Gelukkig blijft hij ook lid van het bestuur, met o.a. de ‘redactie’ als aandachtsveld.

Ralf Krämer

-o-o-o-

Lezing (24 september) en excursie (28 september) over Buren

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de Koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde namelijk in 1551 met Anna van Egmond-Buren. Koning Willem Alexander en koningin Maxima zijn hierdoor graaf en gravin van Buren.

Op dinsdag 24 september 2024 zal de heer Jan Hoogendoorn uit Buren een lezing geven over de historie van decropped-buren-logo stad Buren en de relatie met onze koninklijke familie. De lezing wordt gehouden in voorheen Zalencentrum Het Klooster te Vianen (ingang via het Kerkplein van de Grote Kerk).

Wij beginnen om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open. Halverwege de lezing is er een pauze. Einde lezing rond 22.00 uur. Voor leden is de lezing gratis. Voor niet-leden geldt een toegangsprijs van € 5,00. Genoemd bedrag kunt u storten op banknummer NL05RABO0103182454 onder vermelding van uw naam en lezing Buren en Oranje. Via de website kunt u zich voor deze lezing opgeven. 

Aansluitend hierop vindt op zaterdag 28 september 2024 de kleine excursie naar Buren plaats. 

Onder leiding van stadsgidsen maken wij een stadswandeling door het historische stadje gekoppeld aan het museum Buren en Oranje.

lambertuskerkU dient op eigen gelegenheid naar Buren te komen. Parkeren kunt u op de grote parkeerplaats bij de Tielseweg (N834), bij de rotonde. De gidsen zullen ons daar ontmoeten. De rondleiding begint om 13.30 uur. Graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Om ca. 15.00 uur is het bezoek aan het museum gepland.

Via de website kunt u zich voor deze excursie opgeven. Wellicht kunt u carpoolen. Hiervoor kunt u eventueel zelf een van de andere deelnemers benaderen. De deelnemers aan deze excursie staan vermeld op de website (eerst even inloggen).

Na afloop kunt u op eigen gelegenheid Buren verder verkennen. 

Op http://www.burenstad.nl vindt u genoeg tips voor een aangenaam verblijf in Buren. De website van de Lambertuskerk: http://www.burenstad.nl/site/lambertus-kerk.  

De kosten van deze excursie bedragen € 10,00. Hierin zijn de kosten voor de gids stadswandeling en de gids in het museum inbegrepen. De kosten dienen bij inschrijving te worden voldaan. U kunt dit bedrag storten op bankrekening NL05RABO0103182454 onder vermelding van excursie Buren.

De entree voor het museum dient u zelf ter plekke te voldoen bij de kassa van het museum. € 6,00 als u jonger bent dan 65 jaar; € 5,00 als u ouder bent dan 65 jaar; € 4,00 als u in het bezit bent van een museumjaarkaart.

Voor de lezing en de excursie dient u zich voor zaterdag 8 september op te geven. 

Wij hopen op veel deelnemers.

Johan Teuben, coördinator lezingen en excursies.

-o-o-o-

Open Monumentendag 2024 open-monumentendag

Op 14 (en landelijk ook 15) september is het weer Open Monumentendag. Thema dit jaar: ‘routes, netwerken en verbindingen’.

Op http://www.openmonumentendag.nl vind je alle informatie. Je kunt hier via ‘algemene informatie’ naar alle gemeenten gaan. Ook naar gemeente Vijfheerenlanden. Je ziet dan 22 monumenten die open zijn. Ook ons stadhuis in Vianen, waar Rob de Graaff weer rondleidingen geeft (alleen op 14 september). Genieten dus!

Op 15 september is er in Vianen ook weer de ‘Toneelroute’. Thema: ‘ongebaande paden’. Tijd: 12.30 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Zie ook http://www.toneelroute.nl

-o-o-o-

In Memoriam Pieter Kastelein (1925 – 2024) door Josien de Jonge-Verduin

Inleiding

Piet was een echte Vianees, geboren en getogen in de oude binnenstad van Vianen.

Zijn vader, Cornelis Kastelein afkomstig uit Zegveld, was timmerman/meubelmaker. pietHij begon een meubelzaak aan de Kerkstraat 12 te Vianen. Piet volgde hem op, breidde de zaak verder uit en heeft deze vijftig jaar bestuurd. Hij deed dit met verve, maar zijn echte passie lag bij het organiseren en besturen  van verenigingen en bij het bewaken en stimuleren van het cultureel-historisch erfgoed van Vianen.

Historische Vereniging ‘Het Land van Brederode’

In 2010 werd ik voorzitter van de historische vereniging van Vianen. Daar leerde ik Piet kennen. Piet was toen 85 jaar oud en ik 65. We kwamen beiden uit de binnenstad van Vianen en  waren ook nog op dezelfde datum jarig. Wij begrepen elkaar.

Piet was al vanaf de oprichting in 1949 lid van de vereniging en was al jaren bestuurslid/adviseur. Voor mij was hij een stimulerende factor en een bron van een enorme hoeveelheid aan parate kennis. Hij was de man van actie als er iets in de Viaanse binnenstad niet goed dreigde te gaan, zoals de nieuwbouw op het terrein van de Blauwpoort, het gedeeltelijk slopen van het interieur van de Synagoge of de bouw van een appartementencomplex op de Zomerdijk, dit in verband met de ligging  van het historische Joodse kerkhof aldaar. Als lid van de werkgroep “Stadsherstel Vianen” heeft Piet zich ook volledig ingezet bij de inspanningen van de werkgroep om de verantwoordelijke wethouders van de gemeente te doordringen van het belang van het behoud en het onderhoud van de monumenten van Vianen, waaronder bijvoorbeeld het onderhoud van de eeuwenoude stadsmuren. Regelmatig kwam hij met een origineel idee of een ludieke actie op de proppen zoals het inpakken  van de pomp op de Voorstraat à la Christo. Hiermee wilde hij de aandacht vestigen op het feit dat de pomp niet op de juiste plaats stond en qua schildering in zijn oude staat zou moeten worden teruggebracht.

Voor zijn jarenlange inzet kreeg Piet, tijdens de viering van het 65-jarig bestaan, de coryfee van de vereniging, de Brederodepeer opgespeld.

Vianenpiet4

Bij de herdenkingsdienst in de Grote Kerk van Vianen, karakteriseerde een van de kleinzonen van Piet, zijn grootvader als volgt: “Mijn grootvader was  eigenwijs, koppig en wilde altijd gelijk hebben. Hij was eveneens een lieve, behulpzame opa, die belangstelling toonde voor het wel en wee van zijn gezin en zijn kleinkinderen”.

Deze  eerste drie eigenschappen hebben Vianen veel gebracht. Als Piet zich ergens voor inzette, beet hij zich daarin vast en bereikte hij, ook al duurde het jaren, datgene wat hij voor ogen had. Hij wist door zijn positieve instelling, ook anderen te motiveren om met hem mee te werken aan de ‘goede zaak’. Hieronder vallen vele projecten, waarvan hier enkele belangrijke wapenfeiten van Piet genoemd worden. Ondanks de  voortdurende tegenwerking van de gemeente kreeg de binnenstad van Vianen  op 23 juni 1975, het predicaat  ‘Beschermd Stadsgezicht’. Piet heeft zich hier jaren voor ingezet en bracht, samen met anderen en met succes, het probleem onder de aandacht van de toenmalige ministers van CRM, Piet Engels en Harry van Doorn.

In 1991 krijgt Piet het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau, mede vanwege zijn onophoudelijke inspanningen voor het behoud van de binnenstad van Vianen.

Als een van de vrijwilligers en initiatiefnemer  van de  ‘Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen’,  heeft Piet na 30 jaar inzet op 23 februari de ‘Eerste Steen’ gelegd. Hij mocht daarbij eveneens, tot zijn grote verrassing, het Piet Kasteleinplein onthullen, met als onderschrift: ‘Vianees pur sang’.

Piet kreeg meerdere erelidmaatschappen aangeboden van verenigingen in Vianen en daarbuiten :

1981 - Erelid Ondernemingsvereniging Vianen

1997 - Erelid Paardenmarktcomité

1997 - Erelid MKB Nederland

2005 - Erelid Viaansch Mannenkoor

Over de tijd en het leven van Piet, die bijna een eeuw omvatten, zou een interessant boek te schrijven zijn. De historische vereniging en velen die bij  hem aanklopten voor informatie over de geschiedenis van Vianen zullen hem node missen.

Rust in vrede.

Josien de Jonge-Verduin

-o-o-o-


U bevindt zich hier: