Nieuwsbrief 2024-02

Nieuwsbrief 2024-02

Geplaatst op 14-06-2024  -  Categorie: Nieuwsbrieven

Beste leden,

Wat hebben wij een mooi jubileumfeest gehad afgelopen 1 juni in de Grote Kerk van Vianen. Meer dan 150 personen hebben van dit feest genoten.pieter-serrien

foto: Nico van Ganzewinkel

In historicus Pieter Serrien hadden we een magnifieke spreker, die ons in de kerk van de ‘Grote Geus’ het verhaal van de geuzen vertelde, die zo bepalend waren voor het succes van de Opstand.

Bijzonder was zijn, speciaal voor deze Brederodelezing uitgewerkte verhaal, over Petronella van Praet, de ‘moeder der geuzen’ en haar kinderen die allen bekend stonden om hun geuzenengagement. Uiteraard stond hij stil bij de belangrijke rol die onze Hendrik van Brederode speelde aan het begin van de Opstand.

En welke historicus brengt in zijn voordracht nog een extra dimensie aan door geuzenliederen te zingen en te spelen? Pieter deed het allemaal en wij hebben ervan genoten!

Jammer dat het geluid achter in de kerk haperde, maar de gezellige receptie deed dat ongemak snel vergeten. Er werden geanimeerde gesprekken gevoerd, er is genoten van de heerlijke drankjes en hapjes en na afloop ging een ieder goedgemutst huiswaarts.

Op naar het 80-jarig feestje van onze mooie Historische Vereniging!

Iedereen die betrokken was bij de organisatie van dit jubileum: dank! En fijn dat zoveel leden aanwezig waren.

Ralf Krämer

-o-o-o-

Namens Stichting Utrechtse Kastelen het volgende bericht:

stichting-utrechtse-kastelen

Nederland is rijk aan kastelen, buitenplaatsen en landhuizen.

Al deze prachtige objecten maken deel uit van ons cultureel erfgoed.

Vaak zijn deze pareltjes aan het oog onttrokken; niet alleen doordat ze verscholen liggen op ’n prachtig landgoed, maar ook omdat ze niet publiekelijk toegankelijk zijn.

Het doel van de Stichting Utrechtse Kastelen (SUK) is om de in de provincie Utrecht aanwezige kastelen, kasteelruïnes en historische landhuizen met de daarbij behorende inventarissen, tuinen, opstallen en erven te behoeden voor verval en ondergang en bij te dragen aan het behoud van de hierin besloten kunsthistorische, cultuurhistorische en landschappelijke waarden.

Om dit doel te kunnen bereiken wil de SUK dit erfgoed bij ’n breed publiek onder de aandacht brengen en organiseren wij, met enige regelmaat, excursies naar deze prachtige locaties.

Onze eerstvolgende excursie zal ons voeren naar 'n 2-tal Huizen, centraal gelegen in het land.

Op 21 september 2024 is het plan om Huis te Linschoten en Huis Te Jaarsveld te bezoeken (e.e.a. nog onder voorbehoud). 

Wilt u ook kunnen deelnemen aan excursies? Meld u dan aan als donateur, dan krijgt u onze Nieuwsbrief automatisch toegestuurd en tevens korting op excursies. De SUK heeft overigens de ANBI status.

Informatie kunt u vinden op http://utrechtsekastelen.nl/

Ook kunt u mailen naar ofni.[antispam].@utrechtsekastelen.nl of bellen naar ondergetekende.

Een hartelijke kasteelgroet,

Louis Strooij (bestuurslid SUK)

06 – 504 966 34

-o-o-o-

razu-logoBericht van RAZU Regionaal Archief Zuid Utrecht – Mini-expositie ook in Vianen

Mini-expositie ‘Speuren naar sporen van het koloniaal verleden in de archieven’ in zes bibliotheken te zien.

Wat vind je als je in de archieven van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht zoekt naar sporen van het koloniaal verleden? Met deze vraag startte ruim een jaar geleden het project ‘Speuren naar sporen van het koloniaal verleden in de archieven’.

Met hulp van vrijwilligers heeft het RAZU gezocht naar bronnen over het koloniaal verleden. In een fraai vormgegeven bronnengids worden de gevonden bronnen gepresenteerd. Van persoonlijke brieven en testamenten tot zakelijke rekeningen en akten. Een aantal bronnen is door de vrijwilligers  verder uitgezocht. De belasting op koffie, een testament waarin tot slaafgemaakten worden vrijgemaakt, of de gezinnen die achterbleven als een man vertrok op een VOC-schip. Het verslag van die onderzoeken leest u als verhaal in de bronnengids.

De bronnen en verhalen maken zichtbaar dat het koloniaal verleden op allerlei manieren is terug te vinden in het leven van mensen. Deze zomer worden ze getoond op een mini-expositie die langs de bibliotheken in de regio reist.

Bekijk hieronder wanneer de mini-expositie in jouw bibliotheek te bekijken is:

Van ca. 1 juli t/m 25 juli in Doorn (Kerkplein 4) en Vianen (Spekdam 2)

Van ca. 26 juli t/m 23 augustus in Bunnik (Camminghalaan 27c) en Wijk bij Duurstede (Karel de Grotestraat 30)

Van ca. 24 augustus t/m 20 september in Houten (Onderdoor 158) en Rhenen (Nieuwe Veenendaalseweg 75)

-o-o-o-

Ons lid, de heer Gert Jan Bestebreurtje, eigenaar van het antiquariaat ‘Rare Books’, gevestigd op de Langendijk in Vianen heeft zijn hand weten te leggen op een aantal zeer interessante boeken over De Brederodes en Vianen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via telefoon 0347322548 of e-mail ofni.[antispam].@gertjanbestebreurtje.com

De website van Gert Jan is: https://www.gertjanbestebreurtje.com/


U bevindt zich hier: