Nieuwsbrief 2024-01

Nieuwsbrief 2024-01

Geplaatst op 24-02-2024  -  Categorie: Nieuwsbrieven

Beste leden,

75 jaar jong is onze Historische Vereniging dit jaar. 1 juni gaan wij daar feestelijk bij stilstaan met een zeer interessante Brederodelezing gehouden door Pieter Serrien. Daarna heffen we met elkaar en onze gasten het glas. En dat allemaal in die prachtige Grote Kerk van Vianen. Zet de datum alvast in jullie agenda. Uitgebreide informatie volgt in een volgende Nieuwsbrief.
Want eerst gaan we de Algemene Ledenvergadering en de lezing door Bas van Wiggen op 19 maart bijwonen en de voorjaarsexcursie naar Grave op 13 april beleven.


19 maart

Wat betreft de Algemene Ledenvergadering en lezing moeten jullie je opgeven via de website. Belangrijk is om eerst in te loggen. Aanvang Algemene Ledenvergadering: 19.30 uur. Plaats: museumzaal, Stedelijk Museum Vianen. De uitnodiging voor de ALV wordt jullie separaat toegestuurd.
De lezing ‘Vianen in de Tweede Wereldoorlog’ begint om 20.15 uur tot 22.00 uur. Voor leden is de lezing gratis. Niet leden betalen € 5,00.

Bas van Wiggen heeft verschillende artikelen voor ons Magazine geschreven. Meest recent is de artikelenreeks over de bominslag op Hotel Hartman in de Voorstraat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woedde een felle luchtoorlog boven Nederland. Ook Vianen werd hierdoor regelmatig getroffen. Behalve de bominslag in de Voorstraat is bij iedereen de verwoesting van de Lekbrug door Britse bommen op 5 januari 1945 bekend. Maar er is veel meer gebeurd. Bommen in de uiterwaarden, een ‘verdwaalde’ Amerikaanse luchtvloot boven onze stad en een gerichte Britse aanval op een munitiedepot. En wat te denken van de Duitse verdedigingsmaatregelen, zoals stellingen en mijnenvelden. Het wordt een zeer interessante lezing over een zware tijd uit de recente geschiedenis van Vianen, zo’n 80 jaar geleden.

wapen-van-grave

13 april

Op zaterdag 13 april gaan wij naar Grave. Door de eeuwen heen de meest belegerde vestingstad van Nederland. De sporen van de veldslagen die zijn gevoerd in en rond Grave, maar ook de manier waarop de bewoners van de stad zich verweerden tegen de vijandelijke legers, zijn nog steeds zichtbaar in de historische binnenstad van Grave. Grave ligt in het land van Cuyk, aan de rivier de Maas. Bij Grave lag de Zuider Waterlinie. Deze linie vormde met de Oude Hollandse Waterlinie een belangrijke hindernis voor de Franse troepen die in 1672 ons land waren binnengevallen. Grave werd echter zonder veel verzet door de Fransen ingenomen.Om die reden kunnen jullie deze excursie ook zien als het verlengde van de activiteiten die werden georganiseerd vanwege de herdenking van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie. Grave heeft ook een rijk recent oorlogsverleden, waarvan je de sporen nog duidelijk kunt zien. Dat geldt bijvoorbeeld voor het in 1939 aangelegde Defensiekanaal, dat als onderdeel van de Peel-Raamstelling werd gegraven. De Peel-Raamstelling liep vanaf de Maas tot aan de Belgische grens bij Weert en was 80 kilometer lang en telde 331 kazematten.

In Grave zijn nog 19 van deze bunkers aanwezig. Dat de Peel-Raamstelling nog zo goed zichtbaar is komt omdat ze in mei 1940 vrijwel ongeschonden in handen van de bezetter is gevallen. De Duitsers konden via België om de stelling heen trekken en via de achterzijde onschadelijk maken. In september 1944 vond Operatie Market Garden plaats. Eén van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Op 17 september 1944 werden de Graafse brugkazematten en daarmee de verkeersbrug over de Maas veroverd door 15 man onder leiding van luitenant Samuel Thompson. Vlak daarna werd de brug in Nijmegen veroverd vanuit de richting Groesbeek. Genoeg redenen voor een bezoek aan historisch Grave.

Ter voorbereiding op deze excursie en voor meer informatie kunnen jullie terecht op de volgende website: Historisch Grave

Het programma:

8.45 uur Instappen op de parkeerplaats van Helsdingen sport en cultuur, Westelijke Parallelweg 1.

9.00 uur Vertrek Grave.

10.00 uur Koffie met gebak in restaurant de Gouden Leeuw.  logo-degoudenleeuw-semi-diap-01-300x250

10.45 uur Start stadswandeling door historisch Grave o.l.v. stadsgidsen. Met een bezoek aan het bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie.

13.00 uur Lunch in restaurant de Gouden Leeuw.

’s Middags zijn er twee mogelijkheden:

hampoort
A. op eigen gelegenheid Grave bezichtigen en/of het Stadsmuseum bezoeken. Voor andere mogelijkheden ter eigen invulling: zie de website. Genoemd museum is met een museumjaarkaart gratis te bezoeken.

B. Met de andere deelnemers maken wij een wandeling om een bezoek te brengen aan het Kazemattenmuseum. Daar worden wij rond 14.30 verwacht. In Kazemat Noord wordt een beeld gegeven van de situatie op 10 mei 1940 en wat tijdens de bezetting in Grave gebeurde. In Kazemat Zuid wordt de bevrijding van Grave op 17 september 1944 toegelicht. Toen kwamen er honderden parachutisten van de 82e Airborne Divisie de brug innemen en later Grave en omgeving bevrijden. We bezichtigen de kazematten met begeleiding van deskundige gidsen.

graafs-kazematten-museum

Tijdsduur: ca. 1 uur.
16.45 uur stappen we weer in de bus.

17.00 uur Terugreis naar Vianen.

18.00 uur Terugkomst in Vianen. Parkeerplaats Helsdingen.

 

Kosten: € 52,50 voor leden. € 57,50 voor niet-leden.
Opgeven: Jullie kunnen je opgeven via de website. Let op : het is belangijk eerst in te loggen. Partnerleden kunnen zich apart opgeven.

Op de website kun je aangeven of je wel of niet deelneemt aan het bezoek aan de kazematten. De kosten hiervoor zijn € 2,00 per persoon. Dan wordt het voor leden € 54,50 en voor niet-leden € 59,50.
Betaling: Het verschuldigde bedrag graag storten op: NL05RABO0103182454, onder vermelding van ‘Voorjaarsexcursie Grave’. Uiterlijk 18 maart moet de betaling binnen zijn.

Wat er verder speelt in Vianen: Gebiedsvisie voor de kern Vianen.
In opdracht van de gemeente Vijfheerenlanden is het bureau Kickstad o.a. bezig met het ontwikkelen van een gebiedsvisie voor de kern Vianen. Op 25 januari vond de thema-avond voor de Gebiedsvisie van Vianen plaats. De avond stond in het teken van waarden en opgaven voor diverse thema’s: wonen, mobiliteit gezondheid, sport, recreatie, voorzieningen, cultuurhistorische landschappen, economie en werk. Voor deze avond waren vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties uitgenodigd, waaronder onze Historische Vereniging. Onze focus bij deze ontwikkelingen ligt vanzelfsprekend op het zo goed mogelijk behouden en beschermen van de cultuurhistorische waarden van Vianen. De projectpagina voor Gebiedsvisie Vianen is te vinden via deze link: Gebiedsvisie Vianen.

Jullie zijn van harte uitgenodigd de ontwikkelingen te volgen en waar mogelijk jullie stem te laten horen. Onze Historische Vereniging maakt zich in de klankbordgroep sterk voor behoud van de groene ruimte aan de Beukenlaan ten westen van onze historische stad, om zo afbreuk van het monumentale stadsgezicht vanuit het westen tegen te gaan. Voor wie dat wil is het mogelijk de petitie te tekenen die aandacht vraagt voor het behoud van de groene ruimte: Teken de petitie.

Tot slot: vergeet niet je op tijd op te geven voor de Algemene Ledenvergadering, de lezing en de Voorjaarsexcursie naar Grave.

En 1 juni, vanaf 14.00 uur, in je agenda te zetten!


U bevindt zich hier: