Excursie naar Naarden Vesting

Excursie naar Naarden Vesting

Geplaatst op 14-05-2022  -  Categorie: Verslagen excursies en lezingen
Eén van de activiteiten van de vereniging is tweemaal per jaar een ‘grote’ excursie (ook kleinere uitstapjes vinden plaats) naar een historisch interessante plaats te organiseren. 
Op 14 mei 2022 rond 08.45 uur verzamelden wij ons op het evenementen terrein aan de Kanaalweg. De bus arriveerde, door een wegopbreking, 15 minuten te laat maar de chauffeur wist ons tegen 10.00 uur, op de geplande tijd, bij Naarden Vesting af te zetten.
Na koffie/thee gedronken te hebben en een flink stuk taart te hebben genuttigd bij restaurant ‘De Kapschuur’, gelegen tegenover de kerk die bekend  is van de Matthäus passion uitvoeringen, ging het uit 32 personen bestaande gezelschap in drie groepen uiteen.
 
naarden hv hlvb fx500 008 r min min optimized
 
Het programma bestond uit drie onderdelen.

Het stadhuis
Hoewel de nadruk dit jaar qua activiteiten ligt op de herdenking van het Rampjaar 1672 geldt voor Naarden 1572 als het Rampjaar. Onder de bezetting van de Fransen is het in 1672 betrekkelijk rustig gebleven.
In 1572 lag een groot Spaans leger voor het stadje. De autoriteiten zagen in dat zij kansloos waren. Men probeerde het op een akkoord te gooien in de hoop dat er geen slachtoffers zouden vallen. Die toezegging kreeg men. Eenmaal binnengelaten in de stad liet Alva meer dan 600 burgers vermoorden vanwege het feit dat men het rooms katholiek geloof had afgezworen en voor het protestantisme had gekozen. De stad werd in brand gestoken.
Na verdrijving van de Spanjaarden werd Naarden herbouwd met als hoogtepunt het stadhuis (1601). 
 
 20220514 110119 min
 
 Het gebouw is opgetrokken in Hollandse Renaissance stijl. Het is getooid met twee trapgevels, kruiskozijnen en is rijk met ornamenten versierd. Via de ontvangsthal begaven we ons naar de raadszaal op de eerste verdieping. Deze is rijk gemeubileerd en beschikt over imposante balkconsoles. 

Terug naar de benedenverdieping  bezochten we de schepenenzaal achter de ontvangsthal.
Boven de ingang naar de Schepenenzaal hangt het schilderij ‘Het oordeel van Salomon’ (1602). Links van het schilderij is de spreuk ‘audi et alteram partem te lezen.   Hoor – voordat u oordeelt – ook de andere partij.'  
 
20220514 112457 min
De spreuk die ook boven de ingang van de burgerzaal van het stadhuis in Vianen is aangebracht.
In de schepenenkamer werd recht gesproken. Aan het plafond zijn een aantal kroonluchters aangebracht. De Joodse gemeente vertrok in 1936. De synagoge werd gesloten en de kroonluchters werden aan de stad geschonken. 
In de zaal, die nu voor speciale gelegenheden wordt gebruikt, zoals voor het voltrekken van huwelijken, staat een statige schouw betegeld met delfts blauwe tegeltjes waarop oude kinderspelen zijn afgebeeld.

Stadswandeling
Het was een genot om door de straten van Naarden-Vesting rond te struinen. We bezochten het Spaanse Huis en zijn heel even binnen geweest. Tegenwoordig is het een weegschalenmuseum. Ook dit huis werd tijdens de Spaanse furie in brand gestoken.
 
 
20220514 120556 min
 
Oorspronkelijk was het de kapel van het destijds ernaast gelegen laat-middeleeuws gasthuis. Daarna deed het tot 1572 dienst als stadhuis. In 1615 is het herbouwd.
Een kort bezoekje werd gebracht aan het Comenius museum. Deze Tsjechische filosoof en theoloog is bij ons vooral bekend als pedagoog. Hij zou de eerste zijn geweest die leerboeken, die tot dan uit louter tekst bestonden, meer toegankelijk heeft gemaakt door deze te voorzien van illustraties. 
 
20220514 125243 min

Tijdens de rondleiding konden we natuurlijk niet om de rol van Naarden als garnizoensstad heen. Enkele prominente gebouwen, zoals de Promerskazere gebouwd in 1875, werden aangedaan.

Rondvaart
Het derde onderdeel van het bezoek aan Naarden was een rondvaart. Onder het genot van een heerlijk zonnetje bepaald geen straf.
We maakten kennis met de forten, de muren en de bastions en we leerden dat een courtine (dat klinkt beter dan het Nederlandse equivalent ‘gordijn’) een langgerekte, en daardoor kwetsbare, verdedigingswal is tussen twee waltorens c.q. bastions. Ter verdediging hiervan werden in de vestinggracht voor een courtine, ravelijnen opgeworpen. Dit zijn versterkte eilanden. Geschut en militairen zorgden voor de verdediging. 
 
courtine 2 www coehoorn nl 
 
De aanwezige natuur, die men ongemoeid laat in combinatie met de brede waterpartijen zorgden voor een fantastische rondvaart.
 
 Naarden HV HLvB FX500 010 R min min
 
Moe maar voldaan vertrokken we rond 16.30 uur richting Vianen.
Met dank aan Johan voor de sluitende organisatie, Marga en Jan voor de administratieve ondersteuning en Job voor het aanleveren van een aantal foto’s.
 
Rob de Graaff

 


U bevindt zich hier: