Excursie Everdingen 2020

Excursie Everdingen 2020

Geplaatst op 11-01-2020  -  Categorie: Verslagen excursies en lezingen

Kleine excursie Everdingse kerken.

Vanwege het Coronavirus en de geldende voorschriften van het R,I.V.M.vond er op 19 september 2020 een zogenaamde kleine excursie plaats naar de beide kerken in Everdingen. Er hadden zich hiervoor vierentwintig deelnemers opgegeven.

De deelnemers werden in twee ongeveer even grote groepen verdeeld. De ene groep startte in de R.K. Petrus en Paulus kerk, de andere groep in de Hervormde Kerk. Halverwege de middag werd er gewisseld.

Johan Teuben deed de rondleiding in de Pseudo-basiliek de R.K. Petrus en Paulus kerk. Een neogotische kerk die in 1899 werd ingewijd door de toenmalige aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Van de Wetering. Vooral de gebrandschilderde ramen vergde veel uitleg vanwege de symboliek die er in opgesloten zit. Ook over de beelden viel veel te vertellen.

Johan van Eck verzorgde de rondleiding in de Hervormde Kerk. Op deze plek stond vroeger een grote R.K. Kerk. Deze is tijdens de Reformatie overgegaan naar de Protestanten. Na een zware sneeuwval in 1810 stortte het schip van de kerk in. De huidige kerk bevat het voormalige priesterkoor van de toenmalige kerk. Later werd ook een nieuwe toren aangebracht en volgden in de 20ste eeuw een aantal restauraties. Johan gaf een uitgebreide beschrijving over de geschiedenis van deze kerk.

Naderhand bleek uit de enquête dat deze excursie door de deelnemers zeer werd gewaardeerd, waarbij het mooie weer er flink debet aan was. ‘Dit is een herhaling waard’, was één van de reacties.


U bevindt zich hier: