In het kader van het Rampjaar 1672, waarin Johan en Cornelis de Witt op afschuwelijke wijze werden gelyncht door orangistische aanhangers van Willem III, vertrokken we om 9.00 uur vanaf het cultuurcentrum Helsdingen naar de geboortestad van de gebroeders: Dordrecht.
In de Middeleeuwen de belangrijkste en oudste stad van Holland. De stad bezit 900 rijksmonumenten, ruim 800 gemeentelijke monumenten en ruim 225 beeldbepalende panden. Een tweede architectuur excursie ligt dus in het verschiet.
De excursie focuste op de gebroeders de Witt. We begonnen in de Grote Kerk, waar het familiegraf van de familie ligt (zonder de gebroeders, die vinden hun rustplaats in de Nieuwe Kerk in den Haag).
Daarna ging de rondleiding verder langs het geboortehuis, het bekende standbeeld van de gebroeders, de Latijnse school, die ze bezochten enverscheidene rijksmonumenten van de stad, waaronder het classicistische stadhuis. De rondleiding eindigde voor het Hof van Nederland, waar de eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond. Na de voortreffelijke lunch had een ieder de mogelijkheid om de middag winkelend en/of cultureel in te vullen. Velen gingen het Hof van Nederland bezoeken, waar in 1572 de basis werd gelegd voor het ontstaan van onze huidige soevereine staat. Anderen bezochten het Dordts Museum met schilderkunst uit de 16e tot en met de 21e eeuw. Ook het Museum aan de Maas, een patriciërs huis met verschillende zeer bijzondere stijlkamers werd bezocht. Ook het Nationaal Onderwijsmuseum vond veel aftrek. Om 17.00 uur vertrokken we weer, zeer voldaan, richting Vianen.
Ralf Krämer
Snel naar
U bevindt zich hier: